Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Περί Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και Σωτηρίας

Περί Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και Σωτηρίας

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθώ τις τελευταίες βδομάδες την συζήτηση που εξελίσσεται γύρο από το ζήτημα των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστηριζόμενος από το κόμμα του, και την πλειοψηφία της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλίκκας υποστηριζόμενος από την ΕΔΕΚ, και διάφορες άλλες υποψηφιότητες χωρίς κομματική υποστήριξη.

Κυρίαρχο ζήτημα των τελευταίων ημερών αποτελεί η επισημοποίηση της υποστήριξης του ΔΗΚΟ στον κύριο Αναστασιάδη. Με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις από πλευράς ΔΗΚΟ, το κόμμα αποφάσισε την υποστήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη, ούτος ώστε να επιτευχθεί μια "Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και Σωτηρίας", η οποία αποτελεί κοινό στόχο και επιδίωξη  για τα δύο κόμματα.

Κατά συνέπεια, η πρώτη ερώτηση που προκύπτει είναι τι ακριβώς εννοούν με τον όρο εθνικός/εθνική/εθνικού. Η επίκληση του όρου έθνος, προσδιορίζει την ενότητα, την σωτηρία, ή και τα δύο? Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, προκύπτει και η αναγκαιότητα για προσδιορισμό των εννοιών Ενότητα και Σωτηρία. Με άλλα λόγια, ενότητα ποιανού? και σωτηρία ποιανού από τι?

Εάν στόχος είναι η εθνική ενότητα, εννοείτε αγαπητοί κύριοι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, ότι η μέχρι τώρα πολιτική ηγεσία ήταν αντεθνική ή /και ζημιογόνα για το έθνος? Γιατί? Εκχώρησε κανείς κυριαρχικά δικαιώματα ή έφερε κανένα ξένο στρατό στο νησί? Θα προσεγγίσουμε μήπως και ελληνικά κόμματα για επίτευξη περεταίρω συγκρίσεων? Μήπως εννοείτε κρατική ενότητα? Έχω μπερδευτεί! Εννοείτε να ενωθείτε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο, όπως η λύση του Κυπριακού, αλλά και η επίλυση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων?

Εάν ναι, στο Κυπριακό τι επιδιώκουμε? Ε? Θα μου πείτε λύση, μια λύση με το σωστό περιεχόμενο. Πραγματικά προσπαθώ να κατανοήσω την "νέα" σας θέση αλλά δυσκολεύομαι. Σας άκουσα να λέτε ότι ακόμη και το ΕΥΡΩΚΟ μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας, μιας και δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στη ΔΔΟ ως τη μορφή λύσης που επιδιώκουμε ή μάλλον επιδιώκεται. Τότε τι επιδιώκουμε, ή μάλλον επιδιώκεται? Ευρωπαϊκή Λύση? Μήπως Αφρικανική? (Άλλωστε, ο Αγιατολάχ, ο αρχιεπίσκοπος καλέ…,ήδη έχει δηλώσει ότι μέχρι και μαύρο θα ψήφιζε…). Μήπως, όντος επιδιώκεται μια χαλαρή ομοσπονδία με στοιχεία συνομοσπονδίας όπως για αρκετό καιρό ο Mister Πολυσυλλεκτικότητα προωθούσε?  

Στην Οικονομία? Ποία είναι τα προβλήματα που ο κόσμος αντιμετωπίζει ε? Αποτελεί πρόβλημα του κόσμου το γεγονός ότι, μερικές εταιρείες (ξέρεται…φίλων σας είναι, ή ακόμα και δικές σας), έχουν μείωση καθαρού κέρδους? Δηλαδή, αποτελεί πρόβλημα των εργαζομένων το ότι, μερικοί εν χριστό αδελφοί, συμπατριώτες, ...και οι εταιρείες τους κερδίζουν 199 εκατομμύρια αντί 200 τον χρόνο? Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος λέτε ότι είναι οι διαρθρωτικές ανωμαλίες. Τα βαφτίζεται όλα δημοσιονομικά προβλήματα, λέτε ότι, μάθαμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Δηλαδή, ότι γενικά λένε σε όλους του ευρωπαϊκούς λαούς, οι διάφοροι συνάδελφοι σας.

Ναι! Έχετε δίκαιο. Απόλυτο δίκαιο! Ποιος τολμά να το αμφισβητήσει?  Πια ανεργία, πια ακρίβεια, πια αβεβαιότητα? Μήπως υπάρχει κανένας άνεργος? Καμιά οικογένεια πού δεν τα βγάζει πέρα μήπως? Ε, ναι! Αλλά, οι ξένοι, τα επιδόματα, οι Τουρκοκύπριοι που έχουν δωρεάν ρεύμα… το σπάταλο κράτος… τα μετρά που δεν πάρθηκαν έγκαιρα γιατί λόγο των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης… α, και… ναι υπάρχει και η κρίση. Η χρηματοπιστωτική, η κρίση χρέους, η κρίση που δημιούργησαν οι κακοί χειρισμοί…ή που είναι  τεχνητή…ψεύτικη.  

¨Όχι κύριοι, η κρίση είναι υπαρκτή, βίαιη, και καταστροφική. ¨Όχι για όλους μας βεβαία. Για κάποιος αποτελεί ιδανική ευκαιρία…  Η παγκόσμια οικονομική και όχι χρηματοπιστωτική κρίση, έχει προκύψει όπως και οι προηγούμενες μεγάλες κρίσης, από την ίδια την φύση του συστήματος. Ενός συστήματος που υπάρχει για να υπηρετεί (με την δική σας πάντα στήριξη), το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες.  Όσον αφορά τους μετανάστες, "παράνομους" και νόμιμους, είναι νέο φαινόμενο? Είναι μήπως Κυπριακό φαινόμενο? ¨Όχι? Ε τότε γιατί ξεχνάτε να το πείτε? Τώρα όσο αφορά τα "τσεκκούθκια" αλλά και το δωρεάν ρεύμα, πραγματικά βαριέμαι αφάνταστα… Σιγά-σιγά και ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει τι είναι αλήθεια και τι όχι.   Ωστόσο, για να επανέλθω στο θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος, είναι για αυτό το λόγο που έχετε ΝΑΤΟλαγνικές  φαντασιώσεις?  Θέλετε να συμμετέχουμε και εμείς στην διάδοση της δημοκρατίας στους διάφορους λαούς? Οι στρατιές προσφύγων που θα προκύψουν από την "νατοϊκή επιβολή δημοκρατίας", δεν θα οξύνουν το πρόβλημα? Αλλά τη σας λέω, εδώ η αγαπημένη σας ΕΕ έχει στα σκαριά την βελτιωμένη εκδοχή της "οδηγίας για την απόσπαση των εργαζομένων"! …συνεπώς το νέο σκλαβοπάζαρο φτηνών και ευέλικτων εργαζομένων μπορεί να στελεχωθεί από ντόπιο Ευρωπαϊκό δυναμικό.

 Κλείνοντας, αφήνοντας (για την ώρα) τα πιο πάνω, έχω ακόμη μία απορία. Στις διάφορες δημοσκοπήσεις ο κος Αναστασιάδης λαμβάνει ένα ποσοστό πέριξ του 35-37 %, ενώ το άθροισμα των δύο κομμάτων υπερβαίνει το 50% του εκλογικού σώματος. Βεβαία, οι δημοσκοπήσεις αυτές, έγιναν πριν την επισημοποίηση του χρίσματος από το ΔΗΚΟ, ίσως και του ΕΥΡΩΚΟ. Ωστόσο, πώς γίνεται ο Mister Πολυσυλλεκτικότητα να "μαζεύει" τους ψηφοφόρους του κόμματος του συν 2% περίπου από το υπόλοιπο περίπου 20% των τριγύρω? Μήπως προσπαθείτε/αι να μας πείσετε/αι με το ζόρι ότι ο κος Αναστασιάδης είναι πολυσυλλεκτικός? Σε κάθε περίπτωση, εγώ προσωπικά δεν την θέλω τέτοια σωτηρία!  Εκτός βεβαία και εάν μιλάτε για την Σωτηρία… Μπέλλου! Τότε απολογούμαι εντόνως! Αλλά και εσείς ρε παιδιά…δεν λέτε κουβέντα! Μήπως κρατάτε μυστικά και ντοκουμέντα?